Er du langsynet (+) eller nærsynet (-)?

Er du langsynet (+) eller nærsynet (-)?

Hos OjeOje oplever vi, at mange er i tvivl om, hvorvidt de er langsynede eller nærsynede, da de ofte ikke kender forskellen. Det forstår vi godt – for det er også svært at få øje på. Men læs med her og find ud af, om du langsynet eller nærsynet …

Hvad er langsynethed og nærsynethed?

Hvis du kniber dine øjne sammen for at se ting, der er langt væk, vil du typisk være nærsynet og har brug for minus-briller (-). Hvis du er langsynet, vil du ofte have svært ved at se ting, der er tæt på – og du har brug for plus-briller (+), som også kaldes læsebriller eller briller med plus styrke. Det vil sige, at er du nærsynet, ser du altså bedst det, som er nærmest – og er du langsynet, ser du bedst ting, der er langt væk. Er du nærsynet, sker dannelsen af billedet foran nethinden, og er du langsynet sker dannelsen bagved nethinden. Begge dele gør, at du ikke kan se tydeligt og har brug for briller. Er du langsynet vil et par fede recyced OjeOje læsebriller hjælpe dig med at se skarp igen.

Få inspiration til dine nye læsebriller 

Vi har samlet alle vores læsebriller, så du nemt kan få øje på dine nye læsebriller. Se alle vores recycled læsebriller

Langsynet og nærsynet på latin

Langsynethed kaldes hyperopi og nærsynethed kaldes myopi. Den vigtigste biologiske forskel mellem de to er, at når man er nærsynet vil billedet af det du ser være i fuldt fokus foran nethinden, i stedet for direkte på nethinden. I hyperopi bliver billederne, som du danner, fokuseret bag nethinden i stedet for på nethinden.

Hvad er langsynet?

Når du er langsynet, kan det være, at du må holde din mobil eller en bog længere på afstand end normalt for at læse teksten. Du vil også have udfordringer med at læse menukortet på restauranten. Du kan også mærke det, ved at skiltet længere nede af gade, er nemmere at læse end et skilt ved siden af dig. Når vi er omkring 40-50 år, vil de fleste af os have svært ved at tyde det med småt. På fagsprog hedder det presbyopi og skyldes, at øjets linse stivner med alderen og nedsætter øjets evne til at fokusere på ting, der er tæt på. Det er helt normalt, og de fleste får brug for læsebriller, når der er mellem 40 og 50 lys i kagen.

Hvad er nærsynet?

Hvis du er nærsynet, vil ting der er tættere på dig stå mere klart, mens ting der er længere væk, virker uskarpe. Skal du fx koncentrere dig for at se personer på lang afstand, eller koncentrere dig for at se fjernsyn eller film i biografen, er der stor sandsynlighed for at du er nærsynet. Du kan også have udfordringer med at læse gadeskilte, når du kører i bil. Nærsynethed er arveligt i familien, og man begynder normalt at kunne ane det i barndommen eller i teenageårene.

Sådan undgår du et dårligere syn

Uanset om du er nærsynet eller langsynet, er det vigtigt, at du får korrigeret dit syn. Hvis ikke, vil du sandsynligvis opleve træthed, hovedpine eller spændinger omkring øjnene pga. belastningen på øjnene og dit syn vil blive dårligere hurtigere. Hvis du er langsynet, kan problemet oftest løses med et par læsebriller.

Hvordan foregår en synsprøve?

Hvor lang- eller nærsynet, du er, afgøres med en synsprøve hos en optiker. Synsstyrken måles på begge dine øjne, både hver for sig (monokulært) og sammen (binokulært). Når dine øjne bliver testet enkeltvis, er det vigtigt, at det andet øje er lukket eller tildækket. Du vil blive placeret foran en tavle – du kan sikkert huske lægens tavle med symboler og figurer fra din barndom. Men den synstavle man bruger til voksne, er med bogstaver eller tal placeret på rækker, hvor de øverste er de største og de nederste de mindste. Afstanden fra dine øjne og tavlen vil oftest være 6 meter. Du vil blive bedt om at læse tavlens bogstaver op, når optikeren peger fra øverste linje og nedad. Jo flere bogstaver, du kan læse fra nederste linje i en fast afstand, jo bedre er din synsstyrke. Synsstyrken angives ofte i procent, hvor 100% er normalt syn. For at køre bil skal man have mindst 50% syn, når begge øjne anvender briller eller kontaktlinser.

Hvornår er det tid til læsebriller?

Allerede i 40’erne får mange af os svært ved at tyde det med småt. Dette kaldes ‘gammelmandssyn’, ‘alderssyn’ – eller bare presbyopi, som det hedder på fagsprog og skyldes, at øjets linse stivner med alderen og nedsætter øjets evne til at fokusere på ting, der er tæt på. I langt de fleste tilfælde kan det løses med en læsebrille ( plus-briller), som kan hjælpe dig med at se skarpt igen trods alderen. Har du lagt mærke til, at små bogstaver er begyndt at flyde sammen? At du dårligt kan skimte, hvad der står på mobilen, før du får den på lang afstand? Og måske har du også givet helt op på ingredienslisterne på varerne i supermarkedet?

Hvor ofte skal dit syn tjekkes?

Du kan i første omgang selv tjekke dit syn og få en fornemmelse af, om det fungerer optimalt. Du kan teste det ved først at holde én hånd op for det ene øje og dernæst op foran det andet. Ser du godt? Og med begge øjne? Eller er der en forskel? Hvis dit syn er skarpt er det ingen grund til at investere i et par briller – medmindre du elsker briller og ønsker et par briller uden styrke. Men hold godt øje med om dit syn forandrer sig – og hvis det gør, så bestil tid hos en optiker. Det samme gælder, hvis du pludselig oplever andre forandringer i synet som for eksempel:

• Du kniber øjnene sammen, når du ser fjernsyn eller kører bil, som oftest skyldes nærsynethed.

Du skal have mobilen eller bogen langt væk fra ansigtet for at se tydeligt, hvilket oftest skyldes langsynethed. Det er her ét par læsebriller ofte kan hjælpe. 

Kort sagt: få tjekket dit syn hvert år hos en optiker, og hold generelt øje med dit syn – og kontakt en optiker, hvis det forandrer sig.

Oversigt over de 4 syn:


Normalsynet: Når et øje er normalsynet, betyder det, at øjets krumning og længde er normal. 
 
Langsynethed: Ved langsynethed er øjet fx for kort og billedet er sløret på afstand
 
Nærsynethed: Her ses øjet ofte at være for langt. 
 
Bygningsfejl: Normalt bør øjet være helt rundt, men er mere aflangt som fx en amerikansk fodbold.

Har du brug for hjælp til den perfekte læsebrille?

Er du i tvivl om, hvilken brille og styrke du skal vælge, er du altid velkommen til at kontakte os – vi vil meget gerne hjælpe dig!
Man-Fre: kl. 10-15
+45 60 58 00 96
contact@ojeoje.com

Besøg vores Showroom

Har du brug for hjælp til at finde den rette styrke, form eller farve? Så besøg vores OjeOje Showroom i Lyngby på Sorgenfrivej 4. Vores åbningstider er:
Tirs: kl. 15-17
Tors: kl. 15-17
 

Book 1:1 konsultation

Ønsker du en 1:1 konsultation i vores Showroom, så ring eller skriv til os:
+45 60 58 00 96
contact@ojeoje.com