Presbyopi (gammelmandssyn)

Presbyopi (gammelmandssyn)

Allerede i 40’erne vil de fleste opleve forandringer i deres øjne, som har fået det meget lidt attraktive navn 'gammelmandssyn', 'alderssyn' – eller bare presbyopi, som det hedder på fagsprog.

Hvad er presbyopi (gammelmandssyn)?

Presbyopi er en nedsat evne til at stille skarpt på ting tæt på, fordi linsens evne til at ændre krumning bliver dårligere med alderen. Ændringen af linsens krumning er et must for, at du kan skifte fokus og se skarpt på nær og lang afstand – heraf de mest almindelige synsfejl: nærsynethed og langsynethed. Læs mere i vores artikel Er du langsynet (+) eller nærsynet (-)?

Hvad er krumning i øjets linse?

For at kunne se genstande eller tekst tæt på, skal øjets linse kunne ændre sig til at blive mere krum, end når man skal se skarpt på lang afstand. Denne regulering af linsens form, bliver styret af små muskler i øjet. Når de små muskler trækker sig sammen, så bliver linsen tykkere ved at 'bule' ud, og så kan man se skarpt. Processen hedder på fagsprog 'akkommodation', som direkte oversat betyder nærindstilling – hvor vi skifter fokus fra kort til lang afstand og omvendt.

Hvornår vil du opleve gammelmandssyn?

Linsens evne til at ændre krumning starter allerede i alderen 40+, hvor mange vil opleve at de får svært ved at tyde det med småt. Har du bemærket, at små bogstaver er begyndt at flyde sammen? Og at du dårligt kan se, hvad der står på mobilen eller på menukortet! Og måske har du helt opgivet at læse ingredienslisterne på varer i supermarkedet? I langt de fleste tilfælde kan det løses med et par læsebriller, som gør at du kan tyde det med småt igen. Man kan også for sjov kalde læsebrillen for '40-års-brillen' – en brille, som kan hjælpe dig med at se skarpt igen trods alderen. Du kan sammenligne det med linsen på et kamera – måske ser billedet bare ud, som det plejer, når du kigger i linsen. Men når du vil se ting tæt på eller på lang afstand, flyder det lidt ud, og du kan ikke længere stille skarpt på verden omkring dig. Det er helt normalt og ufarligt, og de fleste får brug for læsebriller, når der er mellem 40 og 50 lys i kagen.

Er presbyopi farligt?

Nej, det er ganske ufarligt og er en naturlig del af aldersprocessen, når du kommer i 40 års alderen. 

Kan presbyopi forsvinde?

’Gammelmandssyn’, 'alderssyn' eller presbyopi er i øvrigt ikke noget, du kan lukke øjnene for, for det vil ikke gå væk igen – tværtimod vil det formentlig blive ‘værre’. Den afstand foran øjet, hvor du kan se skarpt, vil nemlig for de fleste med tiden blive større, så du skal skifte briller og styrke jævnligt. Men med årene vil dit syn stabilisere sig. Indtil da anbefaler vi, at du får tjekket dit syn cirka hvert år.

Hvordan behandler man alderssyn?

Den nemmeste måde at løse ’gammelmandssyn’, 'alderssyn' eller presbyopi på er at købe et par gode læsebriller fra OjeOje, hvor kvalitet er i top – uden prisen følger med! Se alle vores recycled læsebriller

Er det skadeligt at bruge 'færdige' briller eller billige briller?

Nej, du kan ikke skade dit syn eller øge dit alderssyn ved at anvende et par billige læsebriller.  

Hvornår skal du have læsebriller?

Hele 80% af danskerne over 40 år går med læsebriller eller briller med styrke! – så du er undtagelsen, hvis du ikke i løbet af 40’erne oplever, at dine øjne får sværere ved at stille skarpt på verden.

Hold øje med de 7 mest almindelige signaler om, at det er blevet tid til 40-års-brillen:

1. 
Det slører for dine øjne, når du prøver at tyde en tekst eller sms på en afstand, som du tidligere ikke har haft problemer med.


2. 
Du bliver træt og øm i øjnene, når du læser i en bog eller på en computer. 


3. 
Dit autofokus er gået i udu, og dit blik er ikke længere skarpt, når du flytter det mellem to ting på forskellig afstand.


4. 
Du er begyndt at lave klassikeren med at holde din mobil, bog, magasin eller lignende langt væk for at kunne tyde det med småt – og det kan føles som om, dine arme er for korte. 


5. 
Du får nogle gange hovedpine eller spændinger omkring øjnene, når du læser.


6.
 Du er fyldt 40 – for nogle sker det før, for andre sker det efter, men fyrrerne er årtiet, hvor du må se i øjnene, at du nok snart får en ekstra accessory i form af læsebriller. 


7.
 Og hvad med dæmpet belysning? Glem det. Du kunne lige så godt lukke øjnene, for det er helt umuligt at se, hvad der står alligevel.


Men der er ingen grund til at være sortseer – de rigtige læsebriller kan ikke bare hjælpe dig med at se verden klart igen, men også åbne dine øjne for at tilføre din stil nogle ekstra farver og kant med en dristig brille fra OjeOje.

Hvor tit skal du få tjekket dit syn?

Hvis du er kommet i læsebrille-alderen anbefaler vi dig, at du får tjekket dit syn hvert år hos en optiker. Hvis du er i tvivl, om du skal bruge briller, kan du i første omgang selv tjekke dit syn og få en fornemmelse af, om det fungerer optimalt. Du kan teste det ved først at holde én hånd op for det ene øje og dernæst op foran det andet. Ser du godt? Og med begge øjne? Eller er der en forskel? Hvis dit syn er skarpt er det ingen grund til at investere i et par briller – medmindre du elsker briller og ønsker et par briller uden styrke. Men hold godt øje med om dit syn forandrer sig – og hvis det gør, så bestil tid hos en optiker. Det samme gælder, hvis du pludselig oplever andre forandringer i synet som for eksempel:

• Du kniber øjnene sammen, når du ser fjernsyn eller kører bil, som oftest skyldes nærsynethed.

 Du skal have mobilen eller bogen langt væk fra ansigtet for at se tydeligt, hvilket oftest skyldes langsynethed. Det er her ét par læsebriller ofte kan hjælpe. 

Kort sagt: få tjekket dit syn hvert år hos en optiker, og hold generelt øje med dit syn – og kontakt en optiker, hvis det forandrer sig.

Find din styrke med vores styrkeguide

Hvis du er i tvivl om, hvilken styrke du har brug for i dine læsebriller, kan du blive klogere på din præcise styrke ved at få lavet en synstest hos en optiker. De fleste steder tilbyder dem gratis, og du er ikke forpligtet til at købe brillerne hos dem. Du kan også bruge vores aldersinddelte styrkeguide som tommelfingerregel:

35-40 år: +0.5
40-45 år: +1.0
45-50 år: +1.5
50-55 år: +2.0
55-60 år: +2.5
60-65 år: +3.0

– er du i tvivl og vakler mellem to styrker, anbefaler vi altid, at du vælger den laveste, da det kan føles meget ubehageligt at gå for hurtigt op i styrke.

Er du stadig i tvivl om din styrke?

Tøv ikke med at ringe til os, hvis du har brug for personlig assistance til at vælge din styrke, form og farve.
Man-Fre: kl. 10-15
+45 60 58 00 96
contact@ojeoje.com

Få inspiration til dine nye læsebriller 

Vi har samlet alle vores læsebriller, så du nemt kan få øje på dine nye læsebriller. Se alle vores recycled læsebriller

Altid 3 par for 600 kr. inkl. fragt

Når du er kommet i læsebrille-alderen, så er ét par læsebriller ikke nok. Der er brug for en læsebrille på sengebordet, ved sofaen, i køkkenet til at læse opskrifter og i tasken til at have med på farten – for der er risiko for, at man glemmer at få brillerne med sig, hvis man kun har det ene par, og så holder tre par længere end ét. Derfor kan du altid købe 3 par briller for 600 kr. inkl. fragt hos OjeOje, og vi anbefaler, at du køber dine 3 par på én gang, så vi sammen sparer miljøet for tre gange fragt.

Besøg vores Showroom

Har du brug for hjælp til at finde den rette styrke, form eller farve? Så besøg vores OjeOje Showroom i Lyngby på Sorgenfrivej 4. Vores åbningstider er:
Tirs: kl. 15-17
Tors: kl. 15-17

Book 1:1 konsultation

Ønsker du en 1:1 konsultation i vores Showroom, så ring eller skriv til os:
+45 60 58 00 96
contact@ojeoje.com