Upcycled etuier – håndsyet af frivillige

Upcycled etuier – håndsyet af frivillige

Artikel fra JydskeVestkysten: Brillerne er lavet af gamle flasker og etuierne af stof-rester – Mette Wotkjær har startet nyt brille-eventyr! Mette startede for alvor sin virksomhed OjeOje i starten af året, men hun har tidligere været en del af en anden brille-virksomhed. Hun har derfor et stort kendskab til branchen, som hun nu igen har kastet sig over.

Tekst & foto af Mathilde Nygaard Jespersen mnyje@jfm.dk

I starten af året startede Mette Wotkjær egen brille-virksomhed, OjeOje, som udmærker sig ved at forhandle recycled læsebriller og solbriller, hvor stellet primært er skabt af plastaffald. Siden har hun desuden allieret sig med Soroptimisterne i barndomsbyen Kolding. De syer etuierne til brillerne, hvor overskuddet af salget går til gode formål rundt om i verdenen.  

– Jeg kom egentlig lidt tilfældigt til at snakke med min mor om det, og så kom det faktisk ret hurtigt i stand derefter, fordi de søde damer var friske på at begynde et samarbejde med det samme, og jeg har jo brug for etuierne, siger Mette Wotkjær, mens man i de tilstødende lokaler kan høre snakken gå lystigt, når den ikke overdøves af den taktfaste lyd fra en symaskine.

For her i stuen i hjemmet i Kolding er en gruppe af sy-glade kvinder fra den lokale afdeling af Soroptimist Kolding samlet til en eftermiddag, hvor der skal syes brille-etuier i lange baner. De skal bruges i Mette Wotkjærs nye brillevirksomhed, OjeOje, som hun for alvor har sparket i gang i begyndelsen af året, og hvor en del af grundkonceptet i virksomheden er bæredygtighed.

Læsebriller og solbrillerne er således skabt af diverse genbrugsplast fra særligt fødevareindustrien, og etuierne af stofrester fra tekstilvirksomheden Kvadrat, og for hvert etui solgt går overskuddet til Soroptimist Koldings arbejde med blandt andet at forbedre liv og status for kvinder og piger rundt om i verdenen.

– Vi fik præsenteret idéen fra Mette, og det virkede helt oplagt for os at være en del af, fordi det både giver noget til Mettes virksomhed, ligesom vi også har mulighed for at tjene lidt til et godt formål, siger Karen Krogh, som siden 2014 har været en del af Soroptimist Kolding og fortsætter:

– Og så er det jo noget, som vi sidder og hygger os med, siger Karen Krogh, mens der bliver nikket bekræftende rundt om bordet:

– Det er både, når vi er samlet her, men så tager man også stoffet med hjem, så vi kan sidde og sy hver for sig, siger Else Jørgensen, som i år kan fejre 25 års jubilæum hos Soroptimist Kolding. 

Erfaring fra tidligere

Selvom OjeOje er et forholdsvist nyt projekt for Mette, så er det langt fra fremmed for hende at arbejde inden for brille-branchen. Hun har nemlig tidligere været en del af en et andet brille-brand, Have A Look, som hun startede tilbage i 2013.

– Så da jeg stoppede med det, havde jeg egentlig ikke tænkt, at det skulle være læsebriller og solbriller igen, men efter en pause kunne jeg mærke, at jeg gerne ville bygge noget op igen på egen hånd. Så virkede det nærliggende med briller, fordi jeg kender markedet, og jeg derfor nemmere kunne komme i gang, siger Mette Wotkjær.

Der bliver både grinet, snakket og ikke mindst syet en masse brille-etuier rundt om bordet, når gruppen af kvinder fra Soroptimist Kolding mødes for at sy de etuier, som bruges til brillerne fra OjeOje. Overskuddet for salget af etuier går til diverse gode formål rundt om i verdenen.

I starten af året skød hun så for alvor sin virksomhed i gang, men forud for det lå et større arbejde med at få designet brillerne, at få fundet de rette leverandører, at få sat hjemmeside op, samt at få helt styr på netop bæredygtigheden i sin virksomhed.

– Det betyder meget for mig, at det, jeg får produceret, også tager mest muligt hensyn til den klode, vi bor på, og som vi alle sammen skal passe på. Det er også derfor, at jeg har valgt, at stellene skal være af det her klare genbrugsplast. Jeg får det meste fragtet hjem på skib i stedet for fly, og alle de her ting som er med til at gøre, at man tager mest muligt hensyn, forklarer Mette Wotkjær.

Foruden bæredygtigheden er også designet – naturligvis – et vigtigt parameter for Mette, og derfor forhandler hun briller i en lang række forskellige nuancer. Et parameter, som hun også havde stor succes med i sin første brille-virksomhed.

– Jeg synes også, det er vigtigt, at netop designet og farverne skiller sig ud på læse- og solbrillerne, så man også har mulighed for at købe flere forskellige par, og man kan bruge dem som et supplement til smykker, ur, og hvad man ellers har af accessories, siger Mette Wotkjær.

God start

Selvom virksomheden ikke har mange måneder på bagen, så er OjeOje allerede kommet godt fra start, og det giver travlhed ikke bare hos Mette, men også hos de gode sy-damer fra Soroptimist Kolding.

– Damerne er jo heldigvis lynhurtige på fingrene, men det er også et frivilligt arbejde for dem, så det skal også være sådan, at de syer og arbejder på etuierne, når de har tid og lyst til det, siger Mette Wotkjær, mens Karen Krogh kigger op fra sin symaskine, mens hun tilføjer endnu et færdigsyet etui til den stadig voksende bunke på bordet:

– Indtil videre kan vi heldigvis fint følge med. Vi har jo trods alt også en interesse i, at vi får solgt så mange etuier som muligt, fordi det så giver flere midler, som vi kan give videre, siger Karen Krogh.

Stoffet til de forskellige etuier skal først skæres ud- og til, inden etuierne kan blive syet på maskinerne, hvor også et lille logo bliver syet på, før etuierne så skal vendes rundt, og de er klar til brug.

De færdige etuier fås ligesom læse- og solbrillerne også i flere forskellige nuancer. Alle etuierne er syet af stofrester.

Om samarbejdet:


Soroptimist Kolding blev stiftet den 18. maj 1944 og er en del af et verdensomspændende netværk af kvinder, der arbejder for at fremme menneskerettigheder for kvinders og pigers status. I Kolding hedder præsidenten Ellen Green Jeppesen.

På verdensplan er der ca. 75.000 medlemmer i mere end 3000 klubber, der arbejder på tværs af landegrænser i 122 lande. Man arbejder for at forbedre kvinders og pigers uddannelsesmuligheder, økonomisk selvstændighed, udrydde vold, sikre adgang til sunde fødevarer og sundhedspleje samt vægt på miljømæssig bæredygtighed.

Man støtter en række lokale, nationale og internationale aktiviteter; heriblandt kan nævnes, at Soroptimist Kolding har doneret penge til Mødrehjælpen i Kolding, til kriseramte i Ukraine, til skrædderuddannelse til kvinder i Uganda og mange andre.

Overskuddet fra samarbejdet med OjeOje går ligeledes til projekter rundt om i verdenen.