Grå stær

Grå stær (katarakt)

Er du kommet op i alderen og føler et lidt tåget syn samtidig med at du bliver blændet af stærkt lys i mørke? Så har du måske fået grå stær, også kaldet katarakt, som er en helt almindelig øjensygdom. Grå stær rammer mange af os og især dem som er over 60 år – cirka 30-40% i Danmark bliver opereret for grå stær. Læs med her og få øje på hvad symptomerne er på grå stær, hvorfor det opstår og hvordan sygdommen behandles.

Hvad er grå stær?

Grå stær også kaldet for katarakt opstår, fordi øjets proteiner begynder at klumpe sig sammen, hvilket resulterer i at øjets naturlige linse bliver uklar og dermed forhindrer lys i at passere frit gennem øjet. Normalt er linsen klar og hjælper med at fokusere lyset på nethinden. Når linsen bliver uklar, forhindres lyset i at nå nethinden, hvilket fører til et sløret syn og du vil føle at du kikker gennem en beskidt rude. Navnet ’grå stær’ stammer fra det gråligt udseende, som linsen kan få, når den bliver uklar. Grå stær udvikler sig som regel gradvist og forværres over tid. Den begynder ofte med små ændringer i synet, som kan være svære at bemærke i starten. Ubehandlet grå stær kan desværre medføre betydeligt synstab og i sjældne tilfælde blindhed.

Hvordan føles grå stær?

Katarakt giver ikke kløe, svie eller smerter i dine øjne. Det kan opleves som et sløret eller dobbelt syn, og hvis du bruger briller, kan grå stær føles, som om brilleglassene konstant er beskidte. Du kan også føle ubehag ved stærke lyskilder og opfattelse af farver kan virke uklare og falmede. 

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, anbefaler vi, at du får undersøgt dine øjne hos en optiker eller øjenlæge. Regelmæssige øjenundersøgelser, især hvis du er over 60 år, kan hjælpe med at opdage grå stær tidligt. Jo tidligere grå stær opdages, desto bedre er mulighederne for behandling og genoprettelse af synet.

Hvad er årsagen til grå stær?

Grå stær rammer oftest mennesker over 60 år. Tallene viser, at 30% af folk over 65 år har grå stær, som begrænser deres syn – og det stiger til 50% for folk over 80 år. Dog kan yngre personer også udvikle sygdommen, især hvis de har visse risikofaktorer som diabetes, øjenskader eller langvarig eksponering for UV-stråler. Grå stær rammer typisk begge øjne, da de har været udsat for samme miljømæssige påvirkning. Få øje på de typiske årsager til grå stær:

  • Aldring (60+)
  • Eksponering for UV-stråler
  • Diabetes og stofskiftesygdomme
  • Rygning
  • Arvelige faktorer

Hvad er de første symptomer på grå stær?

Hold øje med de mest almindelige symptomer på grå stær:

  • Sløret eller tåget syn: Dit syn kan føles tåget eller mindre skarpt, som om du kikker gennem en beskidt rude.

  • Øget lysfølsomhed: Du kan blive mere følsom over for skarpt lys, især fra solen eller billygter om natten.

  • Nedsat nattesyn: Det kan blive sværere at se tydeligt i mørke eller i dårligt oplyste omgivelser.

  • Genskin: Lys fra lamper, sol eller billygter kan skabe forstyrrende genskin.

  • Farver er svagere: Farver kan begynde at se blegere eller mere gullige ud.

  • Dobbelt syn i det ene øje: I nogle tilfælde kan der opstå dobbeltsyn, selv når det kun er ét øje, der bruges.

  • Ekstra lys: Behov for ekstra eller kraftigere lys ved fx læsning.

  • Hyppigere behov for briller: Du kan opleve, at dit syn ændrer sig ofte, og at du skal skifte styrken på dine briller eller kontaktlinser oftere end normalt.

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, anbefaler vi, at du får undersøgt dine øjne hos en optiker eller øjenlæge.

Kan du forebygge grå stær?

Grå stær kan ikke altid forebygges, da det typisk er en aldersrelateret tilstand, der ofte opstår naturligt med tiden. Men der er nogle ting, du kan gøre for at forebygge eller forsinke grå stær:

  • Beskyt dine øjne: Langvarig eksponering for solens skadelige ultraviolette stråler kan øge risikoen for grå stær. Brug solbriller med UV-beskyttelse som beskytter dine øjne i solen. Se alle vores recycled solbriller med 100% UV-beskyttelse.

  • Spis sundt: En kost rig på antioxidanter, som findes i frugt og grøntsager, kan hjælpe med at beskytte øjet. Fødevarer med A-, C- og E-vitamin samt zink og omega-3-fedtsyrer er gode for øjensundheden – det kan være: grønkål, spinat, gulerødder, bær og citrusfrugter, fed fisk som laks.

  • Undgå rygning: Rygning er forbundet med en øget risiko for grå stær, da det kan fremskynde oxidative processer i øjet. Hvis du stopper med at ryge, kan det reducere risikoen for øjenlidelser betydeligt.

  • Begræns alkoholforbrug: Overdreven alkoholindtagelse kan øge risikoen for at udvikle grå stær.

  • Kontroller kroniske sygdomme: Sygdomme som diabetes øger risikoen for grå stær. Det er derfor vigtigt at holde blodsukkeret under kontrol, hvis du har diabetes, og følge en sund livsstil generelt.

  • Undgå øjenskader: Øjenskader kan øge risikoen for grå stær. Brug beskyttelsesbriller, når du arbejder i miljøer, hvor der er risiko for skader.

  • Øjenundersøgelser: Regelmæssige undersøgelser hos en optiker eller øjenlæge kan hjælpe med at opdage grå stær tidligt, før symptomerne bliver alvorlige.

Selvom disse tiltag kan reducere risikoen og forsinke udviklingen, kan grå stær ikke altid undgås, især når det skyldes aldring. Men regelmæssige øjenundersøgelser og en sund livsstil er nøglen til at bevare et godt syn så længe som muligt.

Hvordan opdages grå stær?

Grå stær opdages ofte ved en grundig undersøgelse hos en optiker eller øjenlæge, som undersøger linsen og andre dele af øjet for at se, om der er tegn på uklarheder, der tyder på grå stær. Den første del af undersøgelsen er en almindelig synsprøve, hvor øjenlægen tester, hvor godt du kan se på forskellige afstande. Hvis der er problemer med skarpheden eller fokus, kan det være tegn på grå stær.

Hvornår skal du opereres for grå stær?

Du bliver typisk opereret for grå stær, når synsproblemerne begynder at påvirke din hverdag. Det kan være udfordringer med at læse, køre bil, genkende ansigter eller udføre arbejde, der kræver et ekstra godt syn. Øjenlægen vurderer ud fra en række tests, hvor meget grå stær påvirker dit syn, og om det er nødvendigt at operere. Der tages også hensyn til din helbredstilstand og evt. andre øjensygdomme.

Grå stær-operation er sjældent akut, og i de fleste tilfælde kan du planlægge operationen, når det passer dig. Dog er det vigtigt at reagere, hvis synet hurtigt forværres. Operation for grå stær foregår ambulant og er hurtig og sikker, og varer typisk mellem 15-20 minutter. Den oprindelige biologiske linse ligger i en kapsel, og ved operationen fjerner lægen indholdet i denne kapsel ved hjælp af ultralyd, hvorefter lægen sætter en kunstig linse ind i den tomme kapsel. Operationen udføres under lokalbedøvelse, og du kan som regel tage hjem samme dag. Efter operationen vil du være blændet af det kraftige lys fra operationsmikroskopet i cirka 15 min. Til at starte med vil dit syn være lidt sløret, men efter nogle dage til uger vil dit syn klare op, og du vil se klart igen med de nye linser.

Hvad er efterstær?

Den gode nyhed er, at når du først er blevet opereret for grå stær, kan du ikke udvikle grå stær igen. Men du kan få det, som hedder efterstær, som ofte kommer måneder til år efter operationen, og som rammer cirka 15% af de opererede. Efterstær giver næsten de samme symptomer som grå stær, men kan behandles hurtigt og smertefrit ved hjælp af laser. Ligesom med grå stær kan du heldigvis kun udvikle efterstær én gang.

Kan du gå for længe med grå stær?

Ja, det er muligt at vente for længe med at få grå stær behandlet. Hvis sygdommen udvikler sig ubehandlet, kan dit syn blive meget dårligt. Desuden kan linsen blive hård, hvilket gør operationen mere kompliceret. Hvis grå stær ikke behandles, kan det føre til alvorligt synstab og i sjældne tilfælde blindhed.

Hvad er forskellen på grå stær og grøn stær?

Grå stær (katarakt) og grøn stær (glaukom) er begge øjenlidelser men to forskellige øjensygdomme. Grå stær kan som regel behandles med en operation, hvor i mod grøn stær er mere alvorlig, da den kan skade synsnerven og føre til blindhed, hvis den ikke behandles i tide.

Kort om grå stær (katarakt): Grå stær opstår, når øjets naturlige linse bliver uklar. Denne uklarhed forhindrer lys i at passere gennem linsen og giver et sløret eller nedsat syn. Grå stær kan behandles med en operation, hvor den gamle linse erstattes med en kunstig linse. Grå stær kommer typisk med alderen. 50% af personer over 80 år har udviklet grå stær og cirka 30-40% i den vestlige verden bliver opereret for grå stær.

Kort om grøn stær (glaukom): Grøn stær er en lidelse, hvor der sker en langsom ødelæggelse af synsnerven, ofte på grund af forhøjet tryk i øjet. Denne skade kan føre til gradvist synstab og i værste fald blindhed, hvis det ikke behandles. I Danmark lider cirka 100.000 af grøn stær, men kun halvdelen er diagnosticerede. For at bevare synet er det vigtigt at komme i behandling, som i første omgang er behandling med øjendråber. Læs mere om grøn stær og bliv klogere på øjensygdommen.

Er grå stær arveligt?

Grå stær er delvist arveligt, men det er sjældent den eneste årsag. For de fleste mennesker skyldes grå stær en kombination af genetiske faktorer og ydre påvirkninger som aldring, UV-eksponering og livsstil. Medfødt grå stær, som er til stede ved fødslen eller opstår tidligt i livet, er ofte arveligt. Hvis der er grå stær i din familie, bør du være opmærksom på de tidligere nævnte symptomer og få tjekket dine øjne ved en optiker eller øjenlæge med jævne mellemrum.

Hvor mange typer af grå stær findes?

Grå stær findes i mange forskellige typer, der varierer i årsager, symptomer og behandling. Uanset hvilken type, der er tale om, er det vigtigt at være opmærksom på symptomer som sløret syn, lysfølsomhed og problemer med at se klart. Tidlig diagnose og behandling kan forhindre, at grå stær udvikler sig til et alvorligt problem, der påvirker livskvaliteten. Ved regelmæssige øjenundersøgelser kan grå stær opdages tidligt og sikre den rette behandling. Der findes flere forskellige typer af grå stær. Få øje på de mest almindelige typer:

  • Aldersrelateret grå stær (kernekatarakt): Aldersrelateret grå stær, specifikt kernekatarakt, er en type grå stær, der udvikler sig som en del af den naturlige aldringsproces. Den påvirker midten af øjets linse, kaldet linsens kerne, og er den mest almindelige form for grå stær hos ældre. Med alderen begynder proteinerne i linsen at klumpe sig sammen, hvilket gør linsen uklar. Denne proces starter ofte midt i linsen (kernen) og kan langsomt sprede sig. Over tid bliver linsen hårdere og mørkere, hvilket kan påvirke synet betydeligt.

  • Medfødt grå stær: Medfødt grå stær er til stede ved fødslen eller udvikler sig i de første leveår. Denne type er relativt sjælden og kan skyldes arvelige faktorer eller infektioner under graviditeten, som fx røde hunde.

  • Traumatisk grå stær: Skader på øjet kan føre til grå stær. Det kan skyldes en direkte fysisk påvirkning fx en skarp genstand, forbrændinger eller kraftige stød mod hovedet, der påvirker linsen. Det er vigtigt at bruge beskyttelsesbriller under aktiviteter, hvor der er risiko for at skade øjnene. Traumatisk grå stær kan opstå straks efter skaden eller udvikle sig gradvist over tid, afhængigt af skadens omfang. Linsen kan blive uklar i en bestemt del eller i hele linsen, hvilket resulterer i nedsat syn.

  • Sekundær grå stær (subkapsulær): Sekundær grå stær udvikler sig som en komplikation af andre medicinske tilstande eller behandlinger. Denne type kan opstå af flere årsager:
    • Diabetes: Diabetes er en hyppig årsag til sekundær grå stær, da forhøjet blodsukker kan påvirke øjets linse.
    • Medicin: Langvarig brug af steroider, både som tabletter og øjendråber, kan føre til udvikling af grå stær.
    • Øjensygdomme: Andre øjenproblemer, såsom uveitis (betændelse i øjet), kan også forårsage grå stær.
  • Aldersrelateret grå stær: Denne type grå stær udvikles oftest hos ældre og skyldes primært naturlige aldersrelaterede ændringer. Dog kan genetisk disposition gøre nogle personer mere tilbøjelige til at udvikle grå stær tidligere eller hurtigere.

  • Medfødt grå stær: Grå stær, der er til stede ved fødslen eller opstår i barndommen, er ofte arvelig. Den kan være forårsaget af genetiske mutationer eller overført fra forældre.

  • Genetik: Hvis der er grå stær i familien, er der højere risiko for at udvikle det tidligere end andre.

Brug læsebriller efter grå stær-operation

De fleste, som får fortaget en grå stær-operation, vælger en linse med minus-styrke, som gør det muligt at se ting på lang afstand. Den nye kunstige linse kan desværre ikke tilpasse sig til at se genstande på kort afstand, som linsen kunne tidligere, da den var ’ung’. De fleste får derfor brug for læsebriller. Få ønsker at få en ny linse, som de både kan se med på kort, mellem og lang afstand. Denne linse tilbyder det offentlige sundhedsvæsen ikke som standard, og den er hellere ikke det bedste valg for alle, da den giver et dårligere kontrastsyn end linsen med minus-styrke.

Hvornår bør du søge hjælp?

Grå stær er normalt ikke farligt, da det kan behandles, men det kan føre til alvorlige konsekvenser for synet, hvis det ikke behandles i tide. Uden behandling kan grå stær i værste fald føre til blindhed, da linsen bliver så uklar, at lys ikke længere kan passere gennem øjet. Det er dog vigtigt at sige, at dette er sjældent, da grå stær ofte opdages og behandles, før det når så langt. Hvis du oplever symptomer som sløret syn eller lysfølsomhed, bør du kontakte en optiker eller øjenlæge for at få hjælp.

Fakta om grå stær

Grå stær er en af de mest almindelige øjensygdomme i verden, især blandt ældre. Det er den største årsag til synstab og blindhed globalt, men heldigvis kan det behandles effektivt med kirurgi. Her er nogle nøgletal og fakta om grå stær:

  • Grå stær er ansvarlig for cirka 51% af verdens blindhed, svarende til omkring 20 millioner mennesker.

  • Over 65 millioner mennesker lider af synsnedsættelse forårsaget af grå stær.

  • Mere end 80% af personer over 60 år udvikler grå stær i en eller anden grad.

  • Grå stær er mere udbredt som årsag til blindhed i udviklingslande, hvor adgang til øjenkirurgi kan være begrænset.

  • I veludviklede lande bliver de fleste grå stær-tilfælde opdaget og behandlet tidligt, hvilket reducerer risikoen for blindhed.

  • Grå stær-operation er en af de mest udførte operationer globalt, med over 10 millioner operationer årligt.

  • Der udføres årligt omkring 60.000 grå stær-operationer i Danmark.

  • Grå stær-operationer har en succesrate på over 95% og er en af de mest almindelige og effektive kirurgiske procedurer i verden.

  • Over 90% af patienterne oplever markant forbedring af synet efter operation.

  • Diabetes øger risikoen for grå stær med cirka 60%.

  • Rygere har op til tre gange større risiko for at udvikle grå stær sammenlignet med ikke-rygere.

  • Langvarig eksponering for sollys uden beskyttelse øger risikoen for tidlig udvikling af grå stær.