Lysfølsomme øjne

Lysfølsomme øjne

Oplever du at dine øjne er lysfølsomme? Lysfølsomhed kan være både irriterende og smertefuldt, men heldigvis er der masser af måder at lindre symptomerne på, så du kan få dit glimt i øjet tilbage. Uanset om du har følsomme øjne på grund af migræne, skærmarbejde eller andre faktorer, så findes der løsninger, der kan hjælpe dig med at få en mere behagelig hverdag.

Er du lysfølsom?

Lysfølsomhed, også kendt som fotosensitivitet, gør øjnene ekstra sårbare over for lys fra forskellige kilder som sollys, indendørs belysning eller skærmlys. Symptomerne spænder fra mild irritation til smerte, der kan påvirke din dagligdag. Det er normalt at opleve lysfølsomhed i et hvis omfang, fx når du kommer ud af biografen eller tænder lyset i en mørk gang – men oplever du ubehag eller smerte ved indendørs belysning eller fra skærmarbejde kan det være at dine øjne er ekstra lysfølsomme.

Hvad er årsagen til lysfølsomhed?

De mest almindelige årsager til lysfølsomme øjne er migræne, øjenbetændelse og tørre øjne – men også grå stær og nethindeforkalkning kan gøre, at du er mere følsom over for lys. Hold øje med de 7 mest almindelige årsager til lysfølsomhed:

Migræne: Hvis du lider af migræne, vil du ofte opleve lysfølsomhed som et af de primære symptomer, både før og under et migræneanfald. Migræneanfald forårsager ofte overfølsomhed for både lys og lyd, hvilket kan gøre det svært at opholde sig i stærkt lys og meget oplyste rum.

Øjenbetændelse: Lysfølsomhed kan også opstå i forbindelse med øjenbetændelse, hvor øjet et meget ømt og derfor ekstra følsom over for skarpt lys. 

Tørre øjne: Har du tørre øjne, mangler øjets overflade den nødvendige fugt, hvilket gør det mere sårbart over for lysirritation.

Grå stær: Har du grå stær, kan det mest generende symptom være følsomhed for lys, især skarpt sollys eller lys fra billygter om natten.

Nethindeforkalkning: Forkalkning på nethinden som rammer den centrale del af synsfeltet kan også gøre øjet følsom overfor lys.

Øjenskader: Øjenskader eller tidligere øjenoperationer kan også medføre en øget følsomhed over for lys.

Medicin: Tager du medicin, kan det også give lysfølsomhed. Nogle antibiotika, antidepressive og medicin til behandling af akne eller psoriasis kan have lysfølsomhed som en bivirkning, hvor dine øjne bliver mere modtagelige for lys.

Hvilke symptomer giver lysfølsomhed?

Symptomer på lysfølsomhed varierer alt efter årsag, men de fleste oplever en overreaktion på lys med skarp smerte, brændende fornemmelse i øjet eller et sløret syn. For nogle kan det være svært at holde øjnene åbne i lyse omgivelser, og der kan opstå irritation og tørhed, som kan gøre det værre.

Personer med alvorlig lysfølsomhed har ofte problemer med at opholde sig i stærkt oplyste rum og kan have svært ved at arbejde foran computerskærme. Oplever du dette, kan det være en god idé, at du tilpasser din hverdag og omgivelser for at undgå at forværre symptomerne.

Hvad kan du gøre mod lysfølsomhed?

Din behandling og forebyggelse af lysfølsomhed afhænger i høj grad af årsagen. Hvis fotosensitiviteten skyldes tørre øjne, kan du anvende øjendråber, da de hjælper med at genoprette fugtbalancen i øjnene og dermed reducerer følsomheden for lys. Derudover kan brugen af solbriller med 100% UV-beskyttelse også hjælpe med at mindske ubehag, når du er udenfor.

Psst! Vi har også solbriller med styrke, der hjælper øjnene med at fokusere, mens det farvede glas hjælper på eksponeringen af lys.

Oplever du lysfølsomhed på grund af migræne, er det en god idé at få behandling mod migræne for at reducere din lysfølsomhed. Migrænebehandlinger kan omfatte både medicin, kost og livsstil. Vær ekstra opmærksom på at spise regelmæssigt og få nok søvn. Undgå stress – og især langvarig stress.

Hvis du arbejder meget foran skærmen, kan det anbefales at du skruer ned for skærmens lysstyrke eller bruger ’Night Shift’, som mindsker det blå lys, som er kendt for at belaste øjnene. Det kan også være en god idé at sørge for ekstra belysning omkring din arbejdsstation for at mindske belastningen for øjnene. Husk også at holde regelmæssige pauser fra skærmen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi benytter os af 20-20-20-reglen, når vi sidder foran computeren:

  1. Hver 20. minut kikker du væk fra skærmen
  2. Kik på noget, der er mindst 6 meter væk (20 feet på engelsk)
  3. … og hold blikket i ca. 20 sekunder

Kan læsebriller hjælpe mod lysfølsomhed?

Læsebriller med korrekt styrke kan også hjælpe dig med din lysfølsomhed ved at reducere den anstrengelse, som øjnene udsættes for fx ved længere tids koncentration foran skærmen. Briller med styrke gør det lettere for dine øjne at fokusere på skærmen og mindsker dit behov for at knibe øjnene sammen, hvilket reducerer de spændinger og ubehag, som kan opstå ved lysfølsomhed.

Hos OjeOje har vi mange forskellige modeller af læsebriller, hvad enten du er på udkik efter runde læsebriller eller oversized læsbriller.

Er dine øjne ekstra følsomme over for lys, kan læsebriller med farvet glas – også kaldet solbriller med styrke være en god måde at lindre lysfølsomme øjne på, da det mindsker den overbelastning, som lys kan skabe under læsning.

Hvornår bør du søge hjælp?

Lider du af alvorlig lysfølsomhed, som påvirker din livskvalitet markant, vil vi anbefale dig, at du opsøger en øjenlæge, som kan foretage en grundig vurdering af årsagerne til din fotosensitivitet og foreslå mere målrettede behandling, herunder medicin eller specielle linser, der kan reducere følsomheden.