Glaslegemesammenfald er en naturlig aldersrelateret forandring i dit øje, som typisk sker omkring 40-50-års alderen, og kan føre til synsforstyrrelser som ’flyvende fluer’, lysglimt og skygger i synsfeltet. Ofte er det ufarligt og kræver ingen behandling, men kan i nogle tilfælde være meget generende. Læs med her og få øjnene op for hvad sammenfald af glaslegemet er, og hvornår det kan være nødvendigt at søge hjælp.
Hvad er glaslegemesammenfald?
Glaslegemesammenfald også kaldet corpus vitreum, er en naturlig forandring i dit øje, som opstår med alderen, når glaslegemet langsomt bliver mindre fast og falder sammen. Forandringen gør at glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, og brister den svage tilhæftning til nethinden bagtil i øjet. Denne proces kaldes glaslegemesammenfald, og kan føre til synsforstyrrelser som lysglimt, bevægelige uklarheder, også kendt som mouches volantes (flyvende fluer), skygger og mørke pletter i synsfeltet. Selvom det ofte er ufarligt og ikke kræver behandling, kan det i nogle tilfælde være generende eller give komplikationer som nethindeløsning, som kræver øjeblikkelig behandling.
Hvorfor sker sammenfald af glaslegemet?
Glaslegemet er en fast gelebold, som fylder dit øje ud og sidder godt fast på nethinden. Efterhånden som vi bliver ældre begynder kollagenfibrene i glaslegemet at klumpe sammen og den faste struktur bliver til en flydende masse. Denne proces gør at glaslegemet vil løbende blive mindre og falde sammen. Sammenfaldet gør, at glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, hvilket kan forårsage gener i dit synsfelt. Når glaslegemet trækker sig væk fra din nethinde, kan det skabe træk på nethindens overflade. Dette kan udløse lysglimt, da sansecellerne i nethinden reagerer på den mekaniske stimulering. De bevægelige uklarheder føles som flyvende fluer, opstår, når små kollagenfibre eller rester af glaslegemet svæver rundt i det flydende glaslegeme og kaster skygger på nethinden.
Hvem får glaslegemesammenfald?
Langt de fleste vil opleve sammenfald af glaslegemet i deres liv, og vil få symptomer som bevægelige uklarheder i glaslegemet fra 40-50-års alderen. Udover naturlig aldring kan andre årsager også øge risikoen for, at glaslegemesammenfald opstår tidligere eller mere pludseligt. Personer med høj nærsynethed har ofte et længere øje, hvilket kan ændre glaslegemets struktur og gøre at det skrumper hurtigere og sammenfaldet sker tidligere end hos normaltseende personer. Øjenskader, øjenoperationer eller diabetes kan også fremskynde processen.
Hvordan føles glaslegemesammenfald?
Symptomer ved sammenfald af glaslegemet kan variere fra person til person, men ofte vil du mærke synsforstyrrelser som:
• Flydende uklarheder i synsfeltet er det hyppigste symptom. Du kan opleve en plet eller en streg, som flytter sig, når du skifter blikretning. Det kan også opleves som om der flyver fluer forbi øjet – også kaldet mouches volantes. Disse uklarheder forsvinder ikke, men oftest vil du vænne dig til dem med tiden.
• Lysglimt som lyn eller blitzlys er et andet symptom. Lysglimtene ses ofte ud til siden i synsfeltet og varer et par sekunder.
Symptomerne skyldes, at glaslegemet løsner sig fra nethinden, hvilket kan kaste skygger på synsfeltet. Flydende uklarheder bevæger sig, når du flytter øjnene, og kan være mest synlige, når du kigger på noget lyst fx en hvid væg eller en lys skærm. Lysglimt opstår, når glaslegemet trækker i nethinden, hvilket stimulerer de lysfølsomme celler i øjet. For nogle personer kan symptomerne være meget generende i begyndelsen, men de aftager over tid, da hjernen vænner sig til det og filtrerer dem fra synsindtrykket. Hvis du oplever, at symptomerne forværres af flere lysglimt, markant flere flydende uklarheder eller pludseligt nedsat syn, skal du straks opsøge en øjenlæge, da det kan være tegn på en mere alvorlig tilstand som nethindeløsning.
Hvad er nethindeløsning (amotio retinae)?
Når glaslegemet skrumper og falder sammen trækker det sig væk fra nethindens overflade. Hvis bindingen til nethinden er meget stærk, vil trækket i nethindens overflade give symptomer af lysglimt. Hvis trækket fortsætter, kan det få nethinden til at briste og skabe nethinderifter, som kan udvikle sig til nethindeløsning. Nethindeløsning er en alvorlig tilstand og kan i værste fald resultere i, at du mister synet. Derfor er det vigtigt at søge lægehjælp ved mistanke om nethindeløsning.
Hvor lang tid varer glaslegemesammenfald?
Som udgangspunkt kræver sammenfald af glaslegemet ingen behandling, og vil som regel forsvinde af sig selv efter et par måneder. Det kan dog variere fra person til person og afhænger af hvor hurtigt glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, samt hvordan din krop reagerer på sammenfaldet. Men typisk vil det tage fra et par måneder til et år for de fleste at vænne sig til de ændringer og symptomer, der opstår ved glaslegemesammenfaldet. Få øje på de 3 faser af glaslegemesammenfald:
1. Indledende fase (0-3 måneder):
I de første par måneder kan symptomer som lysglimt og flydende uklarheder der minder om flyvende fluer (mouches volantes) eller som flyvende streger og prikker være det som du får øje på, da glaslegemet løsner sig fra nethinden. Mange vil opleve, at de flydende uklarheder er mere synlige på en lys væg.
2. Tilpasningsfase (3-6 måneder):
Efter den første tid begynder din hjerne at vænne sig til de nye visuelle indtryk. Mange oplever, at symptomerne langsomt aftager, da der bliver færre flydende uklarheder, eller de bliver filtreret ud af hjernen. Lysglimt kan stadig opstå, men de aftager også og bliver mindre intense.
3. Langtidsfase (6-12 måneder):
De fleste vil mærke, at deres syn stabiliseres over tid. Flydende uklarheder bliver mindre synlige, eller de ’fryser’ på et bestemt sted i synsfeltet, hvilket gør dem mindre irriterende. I mange tilfælde er det kun ganske få, der fortsat oplever problemer efter et år.
Hvordan ved du, om du har sammenfald af glaslegemet?
En øjenlæge kan diagnosticere glaslegemesammenfald ved en grundig øjenundersøgelse, hvor øjets indre bliver undersøgt ved hjælp af en spaltelampe og et oftalmoskop. I nogle tilfælde anvendes ultralyd for at udelukke komplikationer.
Kan du blive opereret for glaslegemesammenfald?
I de fleste tilfælde kræver sammenfald af glaslegemet ingen behandling, da symptomerne vil aftage med tiden. Men hvis symptomerne er meget generende og påvirker din hverdag, kan der overvejes kirurgisk behandling som vitrektomi (kirurgisk fjernelse af glaslegemet) eller laserbehandling (YAG-laser vitreolyse).
Kan du se uden glaslegeme?
Glaslegemet er som tidligere beskrevet en gelebold, der fylder øjet ud og hjælper med at bevare øjets form. Selvom glaslegemet har en vigtig funktion i øjets tidlige udvikling, er det ikke afgørende for synsevnen i sig selv. Når glaslegemet fjernes, erstattes det med en væske eller gas, som over tid erstattes af øjets egen væske (kammervæske). Da glaslegemet primært består af vand, har fjernelsen af det ingen direkte indflydelse på synsevnen, så længe nethinden og linsen fungerer normalt.
Hvornår overvejes en glaslegemesammenfald operation?
• Hvis symptomerne som flyvende fluer, prikker og streger forstyrrer dit syn meget og påvirker din hverdag og daglige aktiviteter – fx læsning, arbejde og bilkørsel.
• Hvis der er vedvarende lysglimt eller træk i nethinden, som øger risikoen for komplikationer som nethindeløsning.
• Hvis der opstår blødninger i glaslegemet (som ved diabetisk retinopati).
Kan du forebygge sammenfald af glaslegemet?
Glaslegemesammenfald kan ikke forebygges, da det er en aldersrelateret tilstand, der opstår naturligt med tiden når du rammer de 40+ og for nogle endnu tidligere. Men der er en del, som du kan have for øje for at bevare sunde øjne:
• Beskyt dine øjne: Langvarig eksponering for solens skadelige ultraviolette stråler er ikke godt for dine øjne. Brug solbriller med UV-beskyttelse som beskytter dine øjne i solen. Se alle vores recycled solbriller og solbriller med styrke
• Spis sundt: Fødevarer med A-, C- og E-vitamin samt zink og omega-3-fedtsyrer er gode for øjensundheden – fx: grønkål, spinat, gulerødder, bær og fed fisk som laks.
• Begræns skærmtid: For meget skærmtid kan give tørre og trætte øjne. Husk at tage pauser og blinke mere for at bevare fugten i øjnene.
• Få nok søvn: Når du sover, får øjnene mulighed for at hvile og genopbygge sig selv – de restituere om natten.
• Øjenundersøgelser: Få foretaget regelmæssige undersøgelser hos en optiker eller øjenlæge – især hvis du er nærsynet eller har andre risikofaktorer som øjenskader og diabetes, som kan fremskynde processen.
Er glaslegemesammenfald farligt?
Glaslegemesammenfald lyder dramatisk, men i de fleste tilfælde er det ganske ufarligt. Selvom sammenfald af glaslegemet er en normal del af kroppens aldring, er der symptomer, du skal tage alvorligt. Der kan nemlig opstå komplikationer som nethindeløsning, der kræver hurtig behandling for at undgå varig synsnedsættelse. Hvis glaslegemet trækker for meget i nethinden, kan der opstå små rifter, som kan føre til nethindeløsning. Dette kan resultere i synstab, hvis det ikke behandles hurtigt. Symptomer som tiltagende lysglimt, øget antal flydende uklarheder eller en stor skygge i synsfeltet bør derfor altid undersøges af en øjenlæge.
Hvornår skal du søge læge?
Selvom glaslegemesammenfald ikke er farlig, er det vigtigt, at du holder ekstra øje med nedenstående symptomer tiden efter det konstaterede sammenfald af glaslegemet, da det i sjældne tilfælde kan føre til alvorlige komplikationer såsom nethindeløsning. Nethindeløsning (amotio retinae) er en alvorlig øjentilstand, hvor nethinden – den tynde, lysfølsomme membran bagerst i øjet – løsner sig fra de underliggende lag, der forsyner den med næring og ilt. Hvis tilstanden ikke behandles hurtigt, kan det føre til permanent synstab. Hvis du oplever et eller flere af nedenstående symptomer, der kan være tegn på nethindeløsning, skal du kontakte din praktiserende øjenlæge. Er det ikke muligt at komme til en øjenlæge, bør du kontakte en vagtlæge for en akuttid på en øjenafdeling. Få øje på 5 symptomer på nethindeløsning:
• Tiltagende lysglimt
• Markant flere flydende uklarheder (flyvende fluer)
• Sløret eller forvrænget syn
• Pludseligt nedsat syn
• Fastsiddende grålig skygge i synsfeltet
Fakta om glaslegemesammenfald
• Glaslegemesammenfald begynder ofte fra 40-50-års alderen.
• Ca. 65 % af alle over 65 år oplever et glaslegemesammenfald
• Ved 80-års alderen har op mod 90% haft et glaslegemesammenfald i mindst ét øje.
• Ca. 80-90% af dem som bliver undersøgt for glaslegemesammenfald, har ikke rifter i nethinden.
• Ca. 85-90% af tilfældene er glaslegemesammenfald kræver ingen behandling.
• Nærsynede personer (myope) kan opleve det tidligere i livet – ofte i 30-40-års alderen.
• Tidligere øjenoperationer (fx grå stær) øger også risikoen.
• Opleves oftest først i ét øje, men det andet øje følger typisk inden for 6-24 måneder.
• Ca. 70-80% oplever pludselige ’flyvende fluer’ i synsfeltet.
• Ca. 50% oplever lysglimt – især i mørke omgivelser.
• Symptomer (fluer og lysglimt) aftager ofte gradvist over uger til måneder.
• Risikoen for komplikationer er størst i de første 6 uger efter symptomerne opstår.
• Ca. 1-3% udvikler nethindeløsning, som kræver akut behandling.